Vinstra, Skåbu, Gålå

gålåf

Sygard Grytting Gard (Foto: John Sandøy/ScanStockPhoto.com)

Vis overnatting og aktiviteter

Tettsteder i Nord-Fron og Sør-Fron

Vinstra
Vinstra er regionens sentrum med skoler, tjenestetilbud og varehandel. Etter at E6 ble lagt om til å gå på vestsiden av Gudbrandsdalslågen, er det etablert er nytt handelsområde på Lomoen ved avkjøringen på E6. Tidligere var Nedregate handlegaten gjennom sentrum. Der er flere butikker nå blitt borte, men i sørenden finner man Sødorp Kjøpesenter – et koselig tun med det meste man behøver. Mens vi er inne på Vinstras sjel, var tidligere Amundsens Hotell vertskap for kongefamilien hvert år da de var på vei til påskefeire i Sikkilsdalen.

Kvam
Tettstedet ligger 1 mil nord for Vinstra. Også her er europaveien lagt utenom sentrum. Tidligere gikk E6 gjennom sentrum, som også faktisk var hovedgate. Kvam er kjent for veikroen Sinclair som var et populært stoppested for både tungtrafikk og ferietrafikk. Stedet eksisterer fortsatt og er verdt en avstikker fra E6.

Skåbu
En liten fjellbygd på veien mellom Vinstra Sikkilsdalen eller Espedalen. Området rundt Skåbu er et populært hytteomdåde. Som tettsted fungerer Skåbu som et bunkringssted for hyttefeltene rundt. Her kan man handle dagligvarer og stikke innom for en matbit.

Hundorp
Kommunesenteret i Sør-Fron ligger på Hundorp. Stedet har også en dagligvarebutikk. De største severdighetene er den åttekantede steinkirken fra 1792. Dalegudbrand gard har historie fra vikingtiden og Dale-Gudbrand, omtalt i Snorres Heimskringla. Gården var da omtalt som Hundorp.

Harpefoss
Ligger i Sør-Fron. Inneholder Fron Badeland, et fint aktivitetstilbud når været er dårlig.

 

gålå

Vinstra stasjon (utklipp fra Google.com)

Fjellområder

Gålå
Gålå ligger 13 km fra Harpefoss. Det er et populært hytteområde med et skianlegg som har 7 skiheiser og 15 nedfarter. Gålå er blant annet kjent for sitt utendørs Peer Gynt-teater. Det er også et endepunkt for den sommeråpne Peer Gynt-veien som går over snaufjellet til Skeikampen i sør.

Fefor
Like nordvest for Gålåvannet ligger Feforvannet 882 meter over havet – og i det samme fjellområdet som Gålå. Fefor ligger i Nord-Fron mens Gålå ligger i Sør-Fron.

Skåbu fjellgrend, Sikkilsdalen
Dette er setergrender og hytteområder vest – nordvest for Skåbu sentrum. Sikkilsdalen er landskjent for sine årlige hesteslipp. Nær Skåbu ligger også Espedalen.

Kvamfjellet

Rett opp fra Kvam sentrum ligger Kvamfjellet. Det strekker seg helt til foten av Rondane.

 

gålå

Fra Gålå med Gålå Høyfjellshotell i bakgrunnen (utklipp fra Google.com)

>> Vis overnatting og aktiviteter <<

Klikk på linken over.

Se også

Folldal
Kvitfjell, Ringebu
Skei, Gausdal, Espedalen

 

Kart

Været