Overnatting utenom det vanlige

Kunne du tenke deg å overnatte i en lun tretopphytte? Eller en sovevognkupé fra 60-tallet? Visste du at man kan overnatte i en oljetank, eller dra av gårde på egen hånd og sove i en nostalgisk folkevognbuss?

Man kan vel trygt kalle dette for å tenke utenfor boksen. Når vi planlegger en ferieuke eller helg, tenker vi ofte på stedet og hvilke muligheter som finnes der før vi søker overnatting som passer. Hvorfor ikke studere alternative former for overnatting? Det finnes mange, men disse synes jeg er spesielt spennende.

 

Tretopphytter

Å bygge hytte i treet, er noe man drømte om som barn. De færreste av oss hadde et tre i hagen som var stort nok for ei hytte – ei heller fikk vi lov av foreldrene. Og om vi hadde ei hytte i treet, ville de færreste kunne sove der. Heldigvis har det dukket opp flere tretopphytter til leie. Da jeg søkte etter tretopp under “Hvor vil du reise?”, fikk jeg opp 2 hytter. Den ene, Tretopphytta i Engerdal, kalt Kraggbua er vinterisolert og har sengeplass for inntil 8 personer. Den er utstyrt med peisovn, gass og strøm fra solpanel. Kikkerter og teknisk utstyr for å overvåke fuglekassene omkring(!). Den andre tretopphytta ligger i Sør-Odal, Østby Tretopphytte. Hytta, som kalles Trollhetta, står 8 meter over bakken og 40 meter fra vakre Storsjøen. Den er 20 kvadratmeter pluss hems hvor man kan studere stjernene gjennom takvinduet om natten.

Tretopphytta i Engerdal

Østby tretopphytte Trollhetta i Sør-Odal


 

Togkupéer

Kilde: Namsen Salmon & Train Experience

Ved Veggli stasjon har man lenge kunnet leie dresiner for å utforske den nedlagte Numedalsbanen. Utleievirksomheten organiseres av Veggli Vertshus. Bakenfor står togvogner som kan leies som selskapslokale til konferanse/møte/sosialt med overnatting i sovekupéer – og selvfølgelig opplevelser på dresin. Da jeg søkte på togvogn under “Hvor vil du reise?”, fikk jeg også treff på Namsen Salmon & Train Experience hvor man kan overnatte i en togvogn på den nedlagte Namdalsbanen – og ikke på noe hvilket som helst sted – toget står idyllisk på jernbanebrua over Namsen. Vognene er fra 60-tallet, men byr på god sovekomfort, og tilgang til sittegruppe og sanitærvogn.

 

Oljetank

Oljetank er nok ikke noe vanlig søkeord når man søker overnattingsalternativ. Så vidt jeg vet, finnes det bare én oljetank som kan leies for overnatting. Den ligger på øya Skrova som ligger 30 minutter med båt fra Svolvær i Lofoten. Oljetanken på Skrova byr på alle bekvemmeligheter og 360 graders utsikt. Et opphold i oljetanken kan kombineres med havfiske.

Oljetanken på Skrova

Lofoten Vanlife tilbyr ekskursjoner i camping-innredede folkevognbusser.


Folkevognbuss

I Europa er utleie av campinginnredede nostalgiske folkevognbusser populært. Det finnes selvfølgelig mange campingbiler som er mye større og mer komfortable enn de gamle folkevognbussene, men de har ikke samme sjarm, nostalgi eller “glamping-faktor”. Lofoten Vanlife i Svolvær har en fin park av Volkswagen T3 med Westfalia-tak eller fast forhøyet tak til leie. Hver bil har eget navn og personlighet i form av farger og utstyr. En stor del av bilene har automatgir og kan kjøres med vanlig førerkort. Utleiesesongen er vår, sommer og høst, men to av de tøffeste bilene har dieselvarmer og kan benyttes om vinteren også. Leietakere må holde seg innenfor Lofoten med bilene. Som sagt, er nostalgi-camping i folkevognbuss veldig trendy lenger sør i Europa.

Men du trenger altså ikke dra utenlands.

 

Bilder: Hentet fra TuristplanNorge.no og kundenes hjemmesider.
Tekst: Terje Bjørnstad